Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana

Charakterystyka ogólna

Skrobia ziemniaczana uzyskiwana jest z bulw ziemniaka w procesie mechanicznego roztarcia, wymycia i rafinacji. Skrobia jest białym sypkim proszkiem który w zasadzie nie rozpuszcza się w zimnej wodzie.
Jeśli jednak skrobie zmiesza się z wodą i ogrzeje, to w oznaczonej temperaturze (w zależności od pochodzenia skrobi), daje jednolity opalizujący kleik, odznaczający się wysoką lepkością.
Powstałe na bazie skrobi ziemniaczanej kleiki i żele charakteryzują się niewielką stabilnością, dużą wrażliwością na wpływ temperatury, obecność wody i soli co poważnie ogranicza stosowanie naturalnej skrobi jako zagęstnika i środka żelującego.

Właściwości

Zagęstnik.

Zastosowanie

Skrobia ma wszechstronne zastosowanie jako składnik i dodatek do żywności. Stosowana w przetworach mięsnych i garmażeryjnych, konserwach warzywno - mięsnych i rybnych, pieczywie i wyrobach mącznych jako zagęstnik deserów, zup i sosów. Główny składnik budyni i kisieli.
Dzięki dużej reaktywności chemicznej stanowi również surowiec wyjściowy do szeregu pochodnych, oraz do wyrobu glukozy, syropów i sorbitu.
LpPliki do pobraniaOpis
01Analiza zawartości metali ciężkichOznaczenie z dnia 2014.11.12, próbka Skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
02Analiza mikrobiologicznaOznaczenie z dnia 2014.11.10, próbka Skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2014.
03Analiza mikrobiologicznaOznaczenie z dnia 2013.11.30, próbka Skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2013.
04Badanie właściwości palnych i wybuchowych pyłów skrobi ziemniaczanejOpracowanie z dnia 2013.09.02 zawierające raporty z badań wykonanych przez laboratorium badawcze Zakładu Spalania i Teorii Pożarów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie.
05Analiza zawartości metali ciężkichOznaczenie z dnia 2012.11.19, próbka Skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2012.
06Analiza mikrobiologicznaOznaczenie z dnia 2012.11.17, próbka Skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2012.
07Analiza zawartości soduOznaczenie z dnia 2012.10.08, próbka Skrobi ziemniaczanej, produkcja jesień 2012.
08Analiza obecności pestycydówOznaczenie z dnia 2012.04.24, próbka Skrobi ziemniaczanej, produkcja 2012.
  1. LU-1431-1 - superior standard

    Skrobia ziemniaczana - superior standard
  2. LU-1431-2 - superior

    Skrobia ziemniaczana - superior
  3. LU-1431-3 - prima

    Skrobia ziemniaczana - prima
  4. LU-1431-6 - podsuszona do 6 %

    Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 6 %
  5. LU-1431-7 - podsuszona do 7%

    Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 7%
  6. LU-1431-8 - podsuszona do 8%

    Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 8%
  7. LU-1431-9 - podsuszona do 9%

    Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 9 %
  8. LU-1432 - granulowana

    Skrobia ziemniaczana - granulowana
  9. Systematyka skrobi ziemniaczanych natywnych i modyfikowanych fizycznie