Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana

Charakterystyka ogólna:

Skrobia ziemniaczana uzyskiwana jest z bulw ziemniaka w procesie mechanicznego roztarcia, wymycia i rafinacji. Skrobia jest białym sypkim proszkiem który w zasadzie nie rozpuszcza się w zimnej wodzie.
Jeśli jednak skrobie zmiesza się z wodą i ogrzeje, to w oznaczonej temperaturze (w zależności od pochodzenia skrobi), daje jednolity opalizujący kleik, odznaczający się wysoką lepkością.
Powstałe na bazie skrobi ziemniaczanej kleiki i żele charakteryzują się niewielką stabilnością, dużą wrażliwością na wpływ temperatury, obecność wody i soli co poważnie ogranicza stosowanie naturalnej skrobi jako zagęstnika i środka żelującego.

Właściwości:

Zagęstnik.

Zastosowanie:

Skrobia ma wszechstronne zastosowanie jako składnik i dodatek do żywności, między innymi w przetworach mięsnych i garmażeryjnych, konserwach warzywno-mięsnych i rybnych, pieczywie i wyrobach mącznych jako zagęstnik deserów, zup i sosów. Jest również głównym składnikiem budyni i kisieli.
Dzięki dużej reaktywności chemicznej stanowi surowiec wyjściowy do szeregu pochodnych, oraz do wyrobu glukozy, syropów i sorbitu.
Badanie właściwości palnych i wybuchowych pyłów skrobi ziemniaczanej
Opracowanie z dnia 2013.09.02 zawierające raporty z badań wykonanych przez laboratorium badawcze Zakładu Spalania i Teorii Pożarów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie.
Analiza GMO oraz analiza obecności pestycydów
Oznaczenie z dnia 03.10.2018, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018
Analiza GMO oraz analiza obecności pestycydów (EN)
Analiza z dnia 03.10.2018, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018
Analiza zawartości glinu
Oznaczenie z dnia 1.12.2017, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2017
Analiza zawartości glinu (EN)
Oznaczenie z dnia 1.12.2017, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2017
Analiza zawartości metali ciężkich
Oznaczenie z dnia 26.10.2018, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018
Analiza mikrobiologiczna
Oznaczenie z dnia 22.09.2018, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018
Sprawozdanie z badań nr 449814/19/POZ
Badanie z dnia 02.10.2019, próbka skrobia ziemniaczana LU-1431-1, produkcja 2019
Sprawozdanie z badań nr 449814/19/POZ (EN)
Badanie z dnia 02.10.2019, próbka skrobia ziemniaczana LU-1431-1, produkcja 2019
Sprawozdanie z badań nr 452200/19/POZ
Badanie z dnia 01.10.2019, próbka skrobia ziemniaczana LU-1431-1, produkcja 2019
Sprawozdanie z badań nr 452200/19/POZ (EN)
Badanie z dnia 01.10.2019, próbka skrobia ziemniaczana LU-1431-1, produkcja 2019
Sprawozdanie z badań nr 1111/10/19
Badanie z dnia 02.10.2019, LU-1431-1- skrobia ziemniaczana Superior Standard, produkcja 2019
Sprawozdanie z badań nr 6003/10/19
Badanie z dnia 02.10.2019, próbka skrobia ziemniaczana LU-1431-1, produkcja wrzesień 2019
  1. Systematyka skrobi ziemniaczanych natywnych i modyfikowanych fizycznie

  2. LU-1431-1 - Superior Standard

    Skrobia ziemniaczana - Superior Standard
  3. LU-1431-2 - Superior

    Skrobia ziemniaczana - Superior
  4. LU-1431-3 - Prima

    Skrobia ziemniaczana - Prima
  5. LU-1431-6 - podsuszona do 6 %

    Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 6 %
  6. LU-1431-7 - podsuszona do 7%

    Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 7%
  7. LU-1431-8 - podsuszona do 8%

    Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 8%
  8. LU-1431-9 - podsuszona do 9%

    Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 9 %
  9. LU-1432 - granulowana

    Skrobia ziemniaczana - granulowana